Yoga

Yoga

Yoga is waanzinnig populair en ook de wetenschap onderzoekt steeds meer de gevolgen van yoga en meditatie en mindfulness. Terwijl je op de yogamat vaak bezig bent met fysieke houdingen en bewegingen, is yoga uiteindelijk een geestelijke bezigheid, zonder zweverig te worden. Integendeel: iemand die yoga en meditatie goed begrijpt is juist heel erg down to earth, heel gewoon, zonder fratsen. Yoga is leuk om te doen,  het is een ware ontdekkingstocht. Een ontdekkingstocht naar je lichaam, en naar je geestelijke patronen en gewoontes die je in het leven hebt ontwikkeld. Yoga heeft heel veel “bijwerkingen” zoals een goede (of betere) gezondheid, een soepel en sterk lichaam,  geestelijke stabiliteit, een positieve instelling en een goed relativeringsvermogen.

"Yoga begint pas als je van de mat af stapt"

Alle yogahoudingen en bewegingen doe je vanuit rust en balans met een bewuste ademhaling. In alle lessen staat de adem centraal, elke les weer opnieuw. Hoe adem je? Ben je bewust van de ademhaling? Langzaam gaan we onderzoeken of de adem misschien wat kan vertragen. Misschien is het mogelijk om gelijkmatiger te ademen. Voel je ook de zachte luchtstroom in de neusgaten? Voel je de buik zachtjes meebewegen op het ritme van de ademhaling? Een interessante en leuke ontdekkingstocht.

Sommige mensen denken dat yoga alleen maar heel rustig is. Dat is een misvatting. Soms moet er hard gewerkt worden. Maar ook hard werken kan gedaan worden vanuit rust en ontspanning. Natuurlijk is ook hier weer de adem enorm belangrijk. Klassieke yogahoudingen kunnen statisch en dynamisch uitgevoerd worden. Soms worden houdingen behoorlijk lang aangehouden, waardoor een yogahouding een meditatie wordt. Yogacentrum Venray biedt hatha yoga, yin yoga en restorative yoga aan.

Restorative yoga

Restorative yoga is een vorm van yoga die nauwelijks inspanning vraagt. De yogales is gericht op voelen en bewust ervaren, om zo, door middel van een gezonde middenrifademhaling te komen tot diepe ontspanning en verstilling van de geest. Restorative yoga is geschikt voor iedereen, maar uitermate geschikt voor mensen met stressgerelateerde klachten, mensen met een blessure of beperking, vrouwen in de overgang en voor iedereen die op zoek is naar ontspanning. Het grote verschil tussen restorative yoga en de andere yogalessen van Yogacentrum Venray is dat bij restorative yoga gebruikt wordt gemaakt van grote kussens, dekens en blokken om het lichaam zo optimaal mogelijk te ondersteunen om zo comfortabel mogelijk te liggen in een houding. De houdingen worden ook veel langer aangehouden dan bij de andere yogalessen, soms wel 20 minuten. De restorative yogalessen duren anderhalf uur.

Chat openen
Waarmee kan ik je helpen?