Overal in de wereld doet men aan yoga. Yoga is waanzinnig populair. Terwijl je op de yogamat vaak bezig bent met fysieke houdingen en bewegingen, is yoga uiteindelijk een geestelijke bezigheid, zonder zweverig te worden. In tegendeel: iemand die yoga goed begrijpt is juist heel erg down to earth, heel gewoon, zonder fratsen. Yoga is leuk om te doen,  het is een ware ontdekkingstocht. Een ontdekkingstocht naar je lichaam, en naar je geestelijke patronen en gewoontes die je in het leven hebt ontwikkeld. Yoga heeft heel veel “bijwerkingen” zoals een goede (of betere) gezondheid, een soepel en sterk lichaam,  geestelijke stabiliteit, een positieve instelling en een goed relativeringsvermogen.

Alle yogahoudingen (asana’s) en bewegingen doe je vanuit rust en balans met een bewuste ademhaling. In alle lessen staat de adem centraal, elke les weer opnieuw. Hoe adem je ? Ben je bewust van de ademhaling ? Langzaam gaan we onderzoeken of de adem misschien wat kan vertragen. Misschien kan je wat gelijkmatiger ademen, wat meer ontspannen. Voel je ook de zachte luchtstroom in de neusgaten ? Voel je de buik ook zachtjes meebewegen op het ritme van de ademhaling ? Een interessante en leuke ontdekkingstocht.

Het is een misvatting dat mensen denken dat yoga alleen maar heel erg rustig is. Soms moet er hard gewerkt worden. Maar ook hard werken kan gedaan worden vanuit rust en ontspanning. Natuurlijk is ook hier weer de adem enorm belangrijk.

Klassieke yogahoudingen kunnen statisch en dynamisch uitgevoerd worden. Soms worden houdingen behoorlijk lang aangehouden worden, waardoor een yogahouding een meditatie wordt.

foto 1.png

In de les is er een balans tussen rustige, zachte, meditatieve oefeningen en wat fysiek actievere oefeningen. Heel zware oefeningen doen we nooit en het is de kunst voor iedere cursist niet te overbelasten. De perfectie van een houding is niet belangrijk. Yoga is geen sport, we zijn niet aan het “presteren”. De ontdekkingstocht is veel interessanter. Wanneer je in de yogales niet overbelast doe je dat in het echte leven ook niet. En uiteindelijk begint yoga pas als je van de yogamat afstapt !